Soms kan een rookmelder alarm geven terwijl er geen brand is. Hier zijn verschillende redenen voor.
1) Bij een kort piepje is de reden meestal een lege batterij of een rookmelder die aan het einde van de levensduur is. Oplossing: vervang de batterij of rookmelder.
Bij een lang signaal is er meer aan de hand.
2) Spontaan alarm dat vanzelf stopt na 5 tot 20 seconden (zonder dat je op de test/pauzeknop hebt gedrukt). De oorzaak is vuil in je rookmelder. LET OP: in dit geval doet de rookmelder niet wat hij moet doen; jou waarschuwen bij brand!
Tip: Maak de melder direct schoon door hem 30 tot 40 seconden uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een vochtig doekje langs. Beter is het om vanaf de aankoop de melder regelmatig (bijvoorbeeld de 1e van elke even maand) schoon te zuigen. Want alleen een goed geplaatste én onderhouden rookmelder zal je leven redden.
3) De rookmelder geeft langdurig alarm, er is geen brand en het alarm stopt alleen door het indrukken van de pauze/testknop. De oorzaak is meestal vocht of slecht onderhoud. Vaak zie je dat rookmelders in de buurt van de badkamer door het vocht onbedoeld alarm geven.
Tip: Plaats de melder in de gang op iets grotere afstand van de badkamer.
Andere reden is dat de rookmelder op een stoffige zolder of te dicht bij een plafonniere (schaallamp) hangt waarin vuil en stof zich ophopen. Bij een windvlaag komt dit vuil direct in de rookmelder terecht waardoor er onbedoeld alarm afgaat.
4) Je rookmelder geeft alarm, reageert niet op de pauze/testknop of gaat 10 tot 15 minuten na de pauze weer in alarm. Grote kans dat er insecten of spinnetjes in je rookmelder zitten. Ook hier voorkomt regelmatig uitzuigen van de rookmelder vaak erger. Maar helaas kan het ook gebeuren dat een levend beestje in de rookmelder blijft bewegen en alarm blijft geven. Tip: stofzuig de melder goed.