Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je de kans op brand verkleinen of voorkomen. Hieronder lees je wat je kunt doen om de risico’s op brand te beperken.
Voor het schoonmaken van de rookmelder kan vaak gemakkelijk de slang van de stofzuiger worden gebruikt. Voor het testen zou bijvoorbeeld de stok van een bezemsteel gebruikt kunnen worden.
Een rookmelder ophangen is zo gepiept en kan op twee manieren:
1: Met een daarvoor bestemde sticker: Er bestaan speciale dubbelzijdige stickers waar je een rookmelder heel gemakkelijk mee kunt ophangen. Zorg dat de ondergrond ontvet (en egaal) is en plaats de sticker. Plak de rookmelder er tegen aan en druk even stevig aan en klaar ben je.
2: Vastschroeven: Je kunt de rookmelder natuurlijk ook gewoon vastschroeven in het plafond. Voordeel is dat rookmelders tegenwoordig 10 jaar mee gaan, dus 1 keer vastschroeven is 10 jaar veilig (dan moet je je rookmelder natuurlijk wel goed onderhouden).
Als de balk meer dan 15 cm onder het plafond uit steekt over de gehele breedte dan wordt dit gezien als een wand. Dan zou je idealiter aan beide zijden een rookmelder moeten plaatsen.
Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn er speciale accessoires te koop die je bij brand waarschuwen. Deze accessoires detecteren zelf geen rook, maar worden draadloos verbonden met een koppelbare rookmelder (let er dus op dat je hiervoor een koppelbare rookmelder koopt). Zo is er een trilplaat die je onder je kussen legt. Geeft de rookmelder alarm, dan gaat de trilplaat hard trillen en waarschuwt jou dat er brand is. Ook is er een Strobe die, als de rookmelder alarm geeft, jou met felle lichtsignalen waarschuwt dat er brand is.
Deze accessoires vallen onder Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden die door een aantal zorgverzekeraars vergoed worden. We adviseren je voorafgaand aan de aankoop contact op te nemen met je zorgverzekering.
De keuken staat in de top 3 van ruimtes waar brand ontstaat. Het is daarom belangrijk om hier de juiste melder te plaatsen. Wij adviseren in de keuken een optische rookmelder te plaatsen, omdat deze bij brand het snelste alarm geeft. Heb je echter een dichte, kleine keuken, dan kan de rookmelder (onnodig) alarm geven door stoom en damp van het kooktoestel of de afwasmachine. Kun je de rookmelder niet buiten deze stoom of damp hangen? Plaats dan een thermische melder. Deze melder gaat af bij te hoge of snel stijgende temperatuur.
Met jonge kinderen heb je meer tijd nodig om te vluchten. Daarnaast blijkt dat bijna de helft van de jonge kinderen tot 15 jaar niet wakker wordt van de gebruikelijke geluidssterkte van een rookmelder. Het advies is daarom ook om koppelbare melders aan te schaffen zodat als één van de melders alarm geeft de andere melders ook in alarm treden. Daarnaast is het advies om rookmelders minimaal in de vluchtwegen op iedere verdieping te plaatsen en de slaapkamers. Wil je extra veiligheid plaats dan ook (koppelbare)melders in de overige ruimtes waar brand kan ontstaan.
Heb je een (slaap/speel)kamer in de kelder? Dan ben je vanaf juli 2022 verplicht om op deze woonlaag (bij voorkeur in de vluchtroute) een rookmelder te plaatsen. Nog veiliger is het om in deze kamers zelf ook een rookmelder te plaatsen. Kies je voor optimale veiligheid, dan plaats je ook een rookmelder als er geen kamers zijn, maar er wel apparatuur staat waardoor brand kan ontstaan (zoals elektrisch oplaadbare apparatuur).
In de badkamer kun je vanwege het vocht geen rookmelder plaatsen. Staat jouw wasmachine/-droger in de badkamer? Plaats dan een rookmelder in de gang aan het plafond in de buurt van de badkamer deur. Plaats deze melder op minimaal 50 cm afstand van de deur en omliggende muren.
Heb je een (slaap)kamer op zolder? Dan ben je vanaf juli 2022 verplicht om op deze woonlaag (bij voorkeur in de vluchtroute) een rookmelder te plaatsen. Kies je voor optimale veiligheid, dan plaats je ook een rookmelder als er geen kamers zijn, maar er wel apparatuur staat waardoor brand kan ontstaan (zoals elektrisch oplaadbare apparatuur).
Wij adviseren in garages waarin je elektrische apparaten oplaadt, zoals een e-bike, een elektrische auto of elektrisch gereedschap, een optische rookmelder te plaatsen. De accu's die voor deze apparaten gebruikt worden kunnen namelijk brand veroorzaken.
De reden dat rookmelders niet te dicht tegen de wand mogen hangen is omdat de rook daar later terecht komt door verschillen in o.a. (lucht) stroming. 50 cm wordt daarbij door de brandweer aangehouden. Lees ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder. Het kan voorkomen dat het plaatsingsadvies van een specifieke rookmelder afwijkt.
Soms kan een rookmelder alarm geven terwijl er geen brand is. Hier zijn verschillende redenen voor.
1) Bij een kort piepje is de reden meestal een lege batterij of een rookmelder die aan het einde van de levensduur is. Oplossing: vervang de batterij of rookmelder.
Bij een lang signaal is er meer aan de hand.
2) Spontaan alarm dat vanzelf stopt na 5 tot 20 seconden (zonder dat je op de test/pauzeknop hebt gedrukt). De oorzaak is vuil in je rookmelder. LET OP: in dit geval doet de rookmelder niet wat hij moet doen; jou waarschuwen bij brand!
Tip: Maak de melder direct schoon door hem 30 tot 40 seconden uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een vochtig doekje langs. Beter is het om vanaf de aankoop de melder regelmatig (bijvoorbeeld de 1e van elke even maand) schoon te zuigen. Want alleen een goed geplaatste én onderhouden rookmelder zal je leven redden.
3) De rookmelder geeft langdurig alarm, er is geen brand en het alarm stopt alleen door het indrukken van de pauze/testknop. De oorzaak is meestal vocht of slecht onderhoud. Vaak zie je dat rookmelders in de buurt van de badkamer door het vocht onbedoeld alarm geven.
Tip: Plaats de melder in de gang op iets grotere afstand van de badkamer.
Andere reden is dat de rookmelder op een stoffige zolder of te dicht bij een plafonniere (schaallamp) hangt waarin vuil en stof zich ophopen. Bij een windvlaag komt dit vuil direct in de rookmelder terecht waardoor er onbedoeld alarm afgaat.
4) Je rookmelder geeft alarm, reageert niet op de pauze/testknop of gaat 10 tot 15 minuten na de pauze weer in alarm. Grote kans dat er insecten of spinnetjes in je rookmelder zitten. Ook hier voorkomt regelmatig uitzuigen van de rookmelder vaak erger. Maar helaas kan het ook gebeuren dat een levend beestje in de rookmelder blijft bewegen en alarm blijft geven. Tip: stofzuig de melder goed.
Hiervoor kun je het gemakkelijkst gebruik maken van de adviestool op de website. Er word uitgegaan van drie verschillende veiligheidsniveaus: ‘voldoende’, ‘beter’ en ‘best’. Het eerste veiligheidsniveau ‘voldoende’ houdt in dat je de rookmelders op elke verdieping (bij voorkeur in de vluchtroute) plaatst. Je bent nog beter beschermd als je de rookmelders ook in alle slaapkamers ophangt. Voor optimale veiligheid hang je de rookmelders ook in alle overige ruimtes in je woning op waar een brand zou kunnen ontstaan.
Dit is iets waarover iedere verzekeraar zelf beslist. We verwachten echter dat de meeste verzekeraars deze verplichting niet van invloed laten zijn op de hoogte van de premie of op het uitkeren van een schadebedrag.
Telefoonnummer
0251 275 555
Rookmelders.nl is een initiatief van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Indien u telefonisch contact opneemt komt u in contact met de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie
Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht
Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden.
De verplichting gaat pas per 1 juli 2022 in, zodat woningeigenaren nog voldoende tijd hebben om deze verplichting in alle bestaande woningen door te voeren.
Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt? Klik hier voor persoonlijk advies!
Zorg ervoor dat jij voorbereid bent. Gebruik onze rookmelderwijzer!